Autoconsum: Així funciona en altres països

06/12/2013

La Producció individual d'Electricitat, que a Espanya ha quedat retallada amb la proposta de reforma energètica i l'anomenat peatge de recolzament, funciona amb èxit des de fa 10 anys en altres països.

 

Alemanya, Itàlia i l'Estat de Califòrnia en són referents mundials al en permetre a Les Llars i a les petites indústries produir la seva pròpia electricitat i injectar a la xarxa la que els hi sobra.

Per l'energia excedent els Usuaris reben una compensació, bé en kilowatts o en Diners. La majoria d'aquests sistemes funcionen amb energia solar fotovoltaica, per el ràpid avanç de la tecnologia, que ha permès reduir el costos un 80% en els últims 5 anys.

Ni a Itàlia, Bèlgica, Dinamarca, Califòrnia, Hawaii, Alemanya, Japó, Canadà, Brasil o Mèxic, on l'autoconsum ia Funciona, el usuaris han Pagar sense peatge de recolzament per utilitzar la xarxa elèctrica per connectar-se i bolcar excedents, com promulga aquí la reforma energètica proposada per el govern central. En tot cas es tracta d'una mesura que, segons els experts, frena de cop aquesta opció d'estalvi per els consumidors, ja que farà més cara l'autoproducció d'electricitat que no pas comprar-la a la companyia elèctrica.

Califòrnia, Pol de les Avantguardes Tecnològiques, va ser la primera regió del món a introduir l'autoconsum en el conjunt de la Producció Elèctrica l'any 1996. A finals de 2012, un total de 40.000 usuaris es beneficiaven d'aquesta opció, que compensa l'usuari amb crèdits de kilowatts per l'electricitat excedentària bolcada a la xarxa, calculant-se anualment.

" El comptador gira en sentit contrari, i si al cap de l'any el saldo és positiu per L'usuari, aquest pot triar entre acumular el crèdit de kilowatts indefinidament o rebre una compensació econòmica ", Comenta David Pérez , soci de la consultora Eclareon , especialitzada en renovables i Autora de l'Informe Photovoltaic Grid Parity Monitor, que avalua l'autoconsum en deu països i la competitivitat de la fotovoltaica respecte al preu de l'electricitat de la xarxa.

Els autors de l'informe conclouen que les llars i les indústries podrien estalviar-se fins al 70% del consum, i la resta comprar-la a la Companyia Elèctrica. Però a la velocitat que baixen els costos de la fotovoltaica l'usuari podrà produir en el futur el 100% de la seva energia necessària amb l'ajuda de bateries i amb la xarxa elèctrica com a suport.

 

 

 

Albert Juan Casademont
Enginyer Industrial


Article publica a CINCO DÍAS: http://cincodias.com/cincodias/2013/11/27/empresas/1385576401_150701.html

 

Comentaris