La nova factura de la llum canvia en la forma però no en el fons

17/02/2014

Cada dia anem coneixent més detalls sobre com serà la nova factura elèctrica proposada pel ministre Soria. Ara per ara, sabem que no s'aplicarà abans de l'abril, i que es facturarà per cada hora a un preu diferents, o que l'usuari podrà escollir una tarifa plana.

Enllaçem amb l'entrevista feta aquest matí al programa "el món a RAC-1" al president del grup de regulació de la comissió d’energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Xavier Cordoncillo.

 

En principi no preveu que augmenti el preu de la llum amb l’entrada en vigor del nou sistema de facturació, tot i que pot ser més volàtil. Podríem parlar doncs, d’una “variació en la forma, i no en el fons”. Això sí, adverteix que el nou rebut complicarà la factura perquè hi haurà 744 conceptes, un per a cada hora de consum.

Queden molts interrogants per resoldre, com també si les distribuïdores seran capaces de canviar tots els contadors actuals per aquells que siguin intel·ligents i que permetin aquesta nova discriminació.

Segons FAQUA, la nova llei vulnerarà les mateixes lleis aprovades fa poc per el govern de rajoy: La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, estableix en el seu article 44 que els consumidors tenen dret a "ser subministrats a uns preus fàcil i clarament comparables, transparents i no discriminatoris" (apartat 1.i).

Per tant, és un interrogant encara saber com serà el rebut de la llum d'aquí uns mesos, per part nostra, des de CO2EN enginyeria, cada vegada que tinguem una novetat us la farem extensiva.

 

Albert Juan Casademont
Eng. Industrial Col·legiat 17010