L’estat espanyol podria beneficiar-se de fins a 4.000 milions d’euros per projectes d’eficiència ene
Espanya podria beneficiar-se de 4.000 milions d'euros per finançar projectes d'eficiència energètica fins al 2014, a través dels fons FEDER i altres convocatòries d'energia intel·ligent com Horizon2020.
Així ho ha explicat a EFE l'expert en polítiques energètiques Javier García Breva, que sosté que "és molt important per a Espanya perquè es traduiria en 3.000 milions d'euros per a projectes d'eficiència energètica amb els FEDER , més els 800 milions dels programes d'energia intel·ligent, Horizon2020". La Unió Europea ha establert com a prioritat en els seus pressupostos per al període 2014-2020 l'eficiència energètica i ha posat com a exemple de bones pràctiques a França i Alemanya.
En el cas del país gal per la rehabilitació energètica d'edificis de protecció oficial a través dels fons FEDER i en el cas dels germans per fer el mateix en edificis públics pels contractes de rendiment. Aquesta última fórmula apareix a la Llei 8/2013 per la qual els projectes d'eficiència energètica haurien de finançar amb els propis estalvis que es produiran en el rebut de la llum en els edificis on es produiran.
Actualment els edificis a Espanya són veritables forats negres d'energia, i només el 5% d'ells compleixen amb els requisits mínims d'eficiència energètica, tot i que " la lectura positiva" és que en els pressupostos europeus per al 2020 s'estableix el 20% de FEDER per finançar aquests projectes.
El Ministeri de Foment ha actualitzat el codi tècnic de l'edificació per imposar la lletra B com la qualificació mínima exigible en els edificis . S'estima que passar d' lletra F a la B podria significar un estalvi energètic del 60% de l'energia.
Això es pot traduir en que el sector dels serveis energètics podria "triplicar la seva facturació si compleix amb els objectius de reducció d'energia del 20% per a l'any 2020", ha declarat García Breva.
No només els edificis poden beneficiar-se d'aquestes ajudes europees, també les empreses i la indústria "hauria de saber que quan porten a terme actuacions d'eficiència energètica poden tenir accés a una sèrie de beneficis fiscals", ha informat el Manager de Finançament de la Innovació de ànima CG, Ramón Lubián.
Les inversions en eficiència poden donar lloc a deduccions fiscals en l'impost de societats al significar una reducció de gasos d'efecte hivernacle. "Per exemple, les indústries que tinguin elevats consums de gas natural i impulsin projectes d'estalvi energètic com el canvi d'una caldera per una altra més eficient els pot reportar una deducció del 8%", ha assegurat Lubián.
També hi ha un altre tipus d'ajudes com el fons Jessica l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) per a prestar fins al 100 % d'una inversió d'eficiència energètica a un tipus d'interès "molt més baix que el del mercat ", ha explicat Lubián.
En algunes comunitats autònomes també es pot trobar finançament de fins a un 20% , que sol ser a fons perdut , a través dels diferents instituts de l'energia. A Galícia, la Rioja, País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura i Comunitat Valenciana es poden trobar aquests ajuts. "Unes oficines o una cadena de botigues que vulguin renovar el seu sistema d'il·luminació per un de més eficient podrien estalviar 20.000 euros si han invertit 100.000", ha declarat Lubián.
Font: EFEVerde
Albert Juan Casademont
Enginyer Industrial
Comentaris