La UE abandona l'eficiència energètica i les energies renovables?

22/01/2014

La Comunitat Europea fixa una quota del 27% en energies renovables però no fixa objectius per països i renuncia a polítiques de foment de l'eficiència energètica.

 

Ja fa set anys la Unió Europea organitzava un programa de lluita contra el canvi climàtic, que contenia com a clars objectius la millora de l'eficiència energètica reduint en 20% el consum, la reducció de les emissions de CO2 en un 20%, el foment i utilització de les Renovables a un increment del 20% de la seva combinació energètica fins al 2020.

A dia d'avui, la Unió Europea, en matèria de Canvi Climàtic, Energia i Indústria planteja un objectiu vinculant de reducció d'emissions fins al 2030 d'entre el 35% i el 40%, però eliminant els objectius vinculants per a cada país d'energies renovables, i d'eficiència energètica. La Veritat és que no té ni cap ni peus.

A més, Brussel·les ha deixat de banda l'eficiència energètica en el que havia de ser la renovació del triple objectiu que es va fixar per al 2020 en la lluita contra el canvi climàtic: un 20% de retallada d'emissions de CO2, una quota del 20% de renovables i un 20%d'estalvi energètic.

La crisi econòmica i, sobretot, la pressió del sector industrial, que considera que aquests objectius els fan perdre competitivitat respecte a altres àrees del món amb legislacions més laxes, expliquen aquest relaxament de les aspiracions mediambientals europees.

Entre els Països que no donen suport a les renovables, es troba Espanya, França i el Regne Unit. A l'altre costat es troba Alemanya que per seguir sent líder mundial aposta per les renovables deixant de banda a les cada dia, més cares, energies fòssils. Les energies renovables són creadores d'ocupació, seguretat energètica, i incrementen la competitivitat de les indústries i empreses.

Això sí, pel que fa a emissions de diòxid, l'executiu comunitari es proposa reduir-les un 40% el 2030, el que havia proposat la comissària d'Acció pel Clima, enfront del 35% que demanava el responsable d'Indústria. Ha estat amb el suport de la majoria de països, inclosa Espanya, però amb les crítiques tant de la patronal europea, que consideren la quota excessiva, com les organitzacions ecologistes, que la veuen insuficient.

És per tant una notícia que potser ens pot afecta una mica, però com moltes revolucions, la revolució energètica serà iniciada per els consumidors i noves plataformes i no pas pels governs i els polítics. El fet és que la situació actual és insostenible i és necessari un canvi de model energètic el més aviat possible.


Font: 324.cat / suelosolar

 

Albert Juan Casademont
Enginyer Industrial

 

Comentaris